Törökbálinti Cantabile Kórus

A vegyes kórus 1996-ban alakult Gyarmatiné Hegedűs Zsuzsanna vezetésével, tagjai 16 és 60 év közötti amatőr énekesek. A kórus repertoárjában találhatunk népdalokat, egyházi és világi műveket és operakórusokat is. Az évente kétszer tartott kórustábor a művek betanulását segíti elő. A kórus rendszeresen fellép a törökbálinti és a szomszédos települések – Diósd, Százhalombatta, Érd, Budaörs – rendezvényein, közös koncerteket szervez külföldi vendég kórusokkal, többek között a Kanadából érkezett quebeci Atmosphere és az Ottawai Magyar Kórussal. 2009-ben a franciaországi La Gondoire vegyeskart és a japán Coro Le Rane női kart láttuk vendégül. A Cantabile élő adásban szerepelt a Magyar Rádióban és a Szlovák Rádióban, ezekről CD-felvétel is készült.

Külföldi meghívásra koncertezett a kórus Franciaországban, Görögországban, Svédországban, Ausztriában és Németországban, rendszeres kapcsolatot tart erdélyi és szlovákiai kórusokkal.
2004 februárjától Vékey Marianna vezeti a kórust, munkáját Horváth Zsuzsanna, Nádasdi János és Mezei Tibor szólamvezetők segítik, minden szólamban szép hangú szólistákkal dicsekedhet a kórus.

Díjak, elismerések:

  • 2001-ben a kórus a KÓTA arany fokozatát kapta
  • 2004 októberében az Interkultur Musica Mundi által szervezett ‚Isola del Sole‘ VI. nemzetközi kórusfesztivál és versenyen az olaszországi Gradoban a nemzetközi zsűri ezüst diplomát ítélt oda a kórusnak
  • 2005. december: minősítő koncerten a KÓTA zsűrijétől hangversenykórusi oklevelet kapott a kórus
  • 2009. november 27-29. Prágai V. Adventi Nemzetközi Kórusversenyen ezüst diploma díj
  • 2009-ben Törökbálint legeredményesebb civil szervezete cím elnyerése
  • 2010-ben Vékey Marianna Törökbálint Város Önkormányzatától megkapta a Törökbálint Kultúrájáért díjat

Tervek:
2010. júniusában egy egyhetes erdélyi koncert körútra indulunk, októberben Baden-Badenből érkezik hozzánk a Männergesangverein 1863 Ötigheim férfikar és Belle Amie női kar. A három évenként megrendezett Baden-Badeni Nemzetközi Kórusfesztiválon eddig két alkalommal vett részt a Cantabile a Männergesangverein vendégeként, és már a jövő évi fesztiválra is meghívást kaptunk. Kórusunk 2011-ben ünnepli 15 éves jubileumát, erre az alkalomra CD-felvétellel készülünk. Felkérésünkre a kórusalapító karnagy, Gyarmatiné Hegedűs Zsuzsanna is vezényelni fogja kórust a jubileumi koncerten.

Szeretettel várunk a kórusba mindenkit, aki szereti a zenét, a közös éneklést. Jelentkezni lehet minden kedden 18 órától a Munkácsy Mihály Művelődési Házban.

Vékey Marianna ezúton is szeretné kifejezni köszönetét Törökbálint Város Önkormányzatának támogatásáért és a helyi civil szervezeteknek a Cantabile számára megszavazott Törökbálint Legeredményesebb Civil Szervezete díjért. Mindent megteszünk, hogy továbbra is sok szép koncertet, programot, zenei élményt szerezzünk a város lakóinak.

Bevezető kép: