BOGÁR ISTVÁN EMLÉKKONCERT- ÚJÉVI KONCERT

2022. január 8. szombat 18:00

BOGÁR ISTVÁN-EMLÉKKONCERT – ÚJÉVI KONCERT

Bogár István 1937-ben született Budapesten. Zongora-, harmonika-, harsona-előtanulmányok után az orgonaszakon végzett, majd 1962-ben Szervánszky Endrénél szerezte meg zeneszerzői diplomáját. Zenetanári munkássága után 1968-tól a Zeneműkiadó főszerkesztő-helyettese, 1972-től az Országos Filharmónia fődramaturgja, 1976-tól a Ferencsik János vezette ÁHZ művészeti főtitkára, 1982-től a Magyar Rádió zenei együtteseinek igazgatója volt. Zeneszerzőként – elsősorban fúvós művei révén – világszerte ismert, de a legtöbbet játszott zenekari, kamara- és versenyművein kívül kórusművei is gyakran megszólalnak.
Mint zeneszerző , több hazai és nemzetközi pályázat díjnyertese. Szakmai és tudományos felkészültségét bizonyítja, hogy „A rézfúvós hangszerek” címmel könyve is megjelent.
A Budapesti Strauss Zenekart 1986-ban alapította meg. A zenekar – nevéhez méltóan – elsősorban a
Strauss-család muzsikáját játssza, de sokoldalúságukat bizonyítja, hogy a szimfonikus irodalomban épp úgy jártasak, mint az operák és operettek világában.
Fennállásuk óta több mint ezerszer léptek fel, volt koncertjük Franciaországban, Németországban, Svájcban, Ausztriában, Belgiumban, Luxemburgban, Olaszországban, Spanyolországban és Honkongban is.
2005-ben Törökbálint díszpolgárává választották.
2006-ban Bogár István halála után a zenekar vezetését lánya, Csáky-Bogár Rita vette át, a vezető karmester Deák András lett.
Bogár István tiszteletére tartott emlékkoncerten olyan szimfonikus zenekari művek csendülnek fel, amelyeket a zeneszerző, karmester számos alkalommal hozott el a törökbálinti közönségnek élete során.
Közreműködik: Budapesti Strauss Zenekar
Művészeti vezető: Csáky-Bogár Rita
Vezényel: Deák András
A belépés ingyenes.
Helyszín: MMMH

Author: MuvelodesiHaz

Share This Post On