VÁROSI GYERMEKNAP – “A ZENE MINDENKIÉ!”

2019. május 26. vasárnap 14:00-19:00
VÁROSI GYERMEKNAP – “A ZENE MINDENKIÉ!”
„Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is.
Nem sokat ér, ha magunkban dalolunk, szebb, ha ketten
összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren,
míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek
lehetünk. Akkor mondhatjuk majd csak igazán: Örvendjen
az egész világ.“ (Kodály Zoltán)

A zene egy mindenki számára érthető, közös nyelv. Az idei Gyermeknapon csodálatos utazást
tehetünk a zene és a hangszerek világába!

A napunk különlegessége, hogy a zene által – a törökbálinti Tábitha Házzal együttműködve – a sajátos nevelési igényű gyerekek is be tudnak kapcsolódni a programokba.

Programok a nap folyamán :
14:00-19:00 Vidámpark és kirakodóvásár:
körhinta, kisvasút, csúszdás ugrálóvár és sok-sok játék.
14:00-19:00 Játékliget:
„Bábakukucs“ – a Bábakalács Bábszínház kandika színháza, Paprika Jancsi Csúzlizdája, Aranyalma Kézműhely – népi játékok, arcfestés, csillámtetoválás, hagyományőrző íjászat
15:00-18:00 „Hangszeretgető” kézműves játszóház Gács Ágival és Molnár Csillával

Programok a színpadon :
14:00 Zenés megnyitó és Törökbálinti gyermek csoportok bemutatói:
Gyémántkút Egyesület (mazsorett), Musical Akadémia JP (ének), Erica C. Dance School (hiphop), TSE Jump
15:15 Danny mesél: A fán lakó gyermekek
Interaktív mese afrikai ritmusokra
Danny Bain az Egyesült Államokból repült hazánkba; különleges hangszere, a balafon pedig Ghánából érkezett. Fiatal zenészünk tökéletes magyarsággal meséli el az afrikai népmesét, így valóban kontinenseket átívelve született e produkció. (Kabóca Bábszínház, Veszprém)
16:00 Hangszerbemutató az Ethnosound csapatával
Hogyan szól a szamárállkapocs és a kígyóbőr? Mi énekel szebben, a fűrész, vagy a tibeti hangtál? Hogy morajlik az óceándob anélkül, hogy megütnénk? Varázsol-e esőt a kiszáradt kaktuszág? Lehet-e orral furulyázni? Mit mond a beszélő dob? Egy izgalmas világutazásra hívunk mindenkit, ahol rengeteg különleges ritka hangszert ismerhetünk meg. A program során szó lesz a hangszerek történetéről, kulturális hátteréről, a megszólaltatás izgalmas technikai részleteiről, amelyet az Ethnosound hangszerbolt zenész munkatársai fognak bemutatni. Egy kis ízelítő a bemutatásra kerülő hangszerekből: didgeridoo (az ausztrál bennszülöttek ősi fúvós hangszere), hangtálak, esőbot, óceándob, termés csörgők, szamárállkapocs, koshi, zaphir szélharang, bansuri (bambuszfuvola), ney, beszélő dob, darbuka, cajon, kpanlogo, dorombok, ney, kagylókürt, kínai császárok edénye, kalimba, sansula, kristálytál, table tubes, nyelves dob, hang drum, orrsíp, indián szerelmi furulya, oud (lant), guembri (marokkói húros hangszer), aquaphone és sok más érdekes hangszer a világ minden részéről.
17:00 „Szörpdélután“ a Grossturwaller Musikanten fúvószenekarral
17:30 Lovászi Edina és zenekara
„Abszurd, bravúr, celeb“
A zenekart Lovászi Edina színésznő, dalszerző, énekesnő alapította 2016-ban. Zenekaruk Laik Eszter: Abszurd, bravúr, celeb című verseskötetéből zenésített meg 12 verset. Egyik legfontosabb célkitűzésük, hogy a koncert magas zenei minőséget nyújtson a gyermek, illetve családi közönségnek. A zenekar által játszott dalok igyekeznek konvenciómentesen, a sokszor hallott „gyerekzenei közhelyektől” eltérő módon fogalmazni. Ebben segít a zenekar alapítójának gyermekszínházi tapasztalata, melynek során megtanulta, hogy a gyerekek milyen összetetten gondolkodnak, és milyen mélyen élik át azokat a helyzeteket, melyeket a művészet absztrakt keretei teremtenek számukra. Éppen ezért a koncert a zenei utazáson túl egy dalokon átívelő történetet kínál a résztvevő gyerekeknek. Ez a kerettörténet Paliról, a tudálékos, makacs, az élet nehéz helyzeteire frappáns válaszokat adó kisfiúról szól, aki a koncert alatt folyamatosan feltűnik majd (bábfigura formájában).
A zenekar tagjai:
Lovászi Edina: ének, csörgők, melodika
Simkó-Várnagy Mihály : cselló
Morvai Tamás: gitár
Szegő Dávid: dob, ütőhangszerek
A belépés díjtalan.
Szervező és helyszín: MMMH

Programok a Tábitha Házban:
14:00-17:00 között nagy szeretettel, speciális programokkal és élményekkel várják a halmozottan sérült gyermekeket és családjaikat!

Mese koncerttel, hangszerkészítés közös zenéléssel, kézműves foglalkozásokkal, csillámtetoválással, terápiás kutyusokkal, speciális játszótérrel és sok-sok vidámsággal, finomsággal várjuk azokat a családokat, akik gyermekükkel biztonságos környezetben szeretnék tölteni a gyermeknapot.
A belépés díjtalan.
További információ: www.tabitha.hu
Helyszín: Törökbálint, Bartók B. u. 21.

Author: MuvelodesiHaz

Share This Post On