KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ

2018.  november 13. kedd 18:00

Kiállításmegnyitó
Magyar Plakát Társaság – Fiatal Farkasok

A Magyar Plakát Társaságot 2004-ben néhány jóbarát, Árendás József, Baráth Ferenc,Krzysztof Ducki, Orosz István, Pinczehelyi Sándor, Pócs Péter grafikusművészek alapították azzal a céllal, hogy a 20.század legelevenebb műfajának számító plakátot, annak hagyományait és értékeit továbbörökítsék a jelenkor új médiáinak folyamatosan változó vizuális világába.
Bár a Társaság tagjai azóta megsokszorozódtak, céljuk nem a nagylétszámú közösség építése, hanem sokkal inkább a plakát ügyét ápoló és sajátjának érző tehetséges grafikusok megszólítása. Alapítóinak és jelenlegi tagjainak többsége még ismerte és tanulhatott Konecsni Györgytől, Ernyei Sándortól, Finta Józseftől vagy Papp Gábortól, azoktól a mesterektől, akiknek neve – másokéval együtt – ma már összeforr a modern magyar plakát születésével. Ők jellemzően azt a hatvanas-hetvenes években színre lépő generáció képviselik, akik az új tendenciákat, új perspektívákat involváló formanyelvükkel és szemléletükkel forradalmasították a szakmát, amivel maguk is hozzájárultak a heroikus magyar plakát korszakához. Sokuk ma is nagyon aktív: rendszeresen részt vesznek hazai és nemzetközi kiállításokon, pályázatokon, tanítanak, mesélnek és arról sem feledkeznek el, hogy kineveljék az utánpótlást.
A fiatal generáció most már markánsan képviselteti magát a Társaságban, közösségük ereje pedig a plakát nyelvezetének szeretetében rejlik. Hogyan közelít ma a plakát műfajához az a grafikus generáció, akik a mindennapokban vállalati arculatot, új márkalogót, vagy termékek csomagolását tervezik? Tudatosan. A műfaj sajátosságait, a klasszikus értékeket és a korszerű tendenciákat jól ismerve alkotnak a változó korba került plakát jelenében. Mert a plakát lehet olyan reklám, ami modern formanyelvvel bír és attraktívnak hat, és lehet vizuális költészet is, ami olyan, mint egy jól sikerült haiku: ha sokat foglalkozik vele az ember mindig újabb jelentéseket fedezhet fel benne.
A kiállítást Szőnyeg-Szegvári Eszter művészettörténész
nyitja meg.
Szervező és helyszín: MMMH

Author: MuvelodesiHaz

Share This Post On